Cursuri gratuite de limba germană / începători

Limba germană nu e grea ....mai greu e cu der, die, das.Ofermi celor care  doresc șă învețe limba germană în regim autodicact o listă cu resurse gratuite în internet: 

Nivel A1:
Învață germană

Nivel A2:

Transmiterea informațiilor simple

Mult Succes!

La Mulţi Ani 2017 !

Asociaţia "COmunitatea ROmânească din MAnnheim e.V. ureazã tuturor colaboratorilorun sincer şi cãlduros, La mulţi ani 2017 ! Sã vã bucuraţi de sãnãtate, fericire, ȋmbelşugare şi cãldurã alãturi de familie şi de cei dragi !

 

Aceleaşi gânduri bune sunt ȋndreptate şi cãtre toţi românii, cãrora Asociaţia COmunitatea ROmânească din MAnnheim e.V. le doreşte sã aibã parte de cele mai frumoase sãrbãtori de iarnã, fie ca anul nou si revelionul sã ne gãseascã pe toţi cu masa ȋmbelşugatã, cu luminã ȋn suflete, cu sãnãtate ȋn trup, cu gânduri bune şi frumoase !

 

Asociaţia COmunitatea ROmânească din MAnnheim e.V. vã aşteaptã ȋn continuare sã ȋi treceţi pragul şi ȋn 2017 sã participaţi alãturi de echipa sa la ȋntărirea conștiinței românești în Germania.

 

La mulţi ani !

Silvana Retter – prima expoziție personală de fotografie

Sala Clio a găzduit joi, 8 octombrie 2015, vernisajul de fotografie al Silvanei Retter, artist-fotograf originar din Arad, actualmente cu domiciliul în Germania, colega noastră de la Foto Club Pro Arad.

„Dincolo de cuvinte”, așa cum este intitulată expoziția Silvanei, cuprinde 50 de fotografii, câteva dintre ele fiind premiate internațional. A fost un debut în ceea ce privește expoziția personală, artista fiind prezentă cu câteva fotografii la mai multe expoziții de grup în țări ca România, Germania, Austria, SUA, India, Elveția, Taiwan, Spania, Franța, Serbia, Rusia, Argentina etc.

Cuvântul de deschidere l-a avut președintele FotoClubPro Arad, Nelu Scripciuc, alături de el aflandu-se domnul conf. dr.  Stelian Acea de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și domnul Bujor Buda Președinte onorific al Pro Urbe. Copleșită de emoții, în fața unei asistențe foarte numeroase, Sala Clio fiind efectiv neîncăpătoare, Silvana a vorbit puțin, tocmai pentru ca publicul sa înțeleagă ce se află „Dincolo de cuvintele” ei.

„Vă mulțumesc că îmi sunteți alături, în seara aceasta atât de specială pentru mine”, a spus artista.

„Îți mulțumim că ai ales Aradul, un oraș care pentru tine înseamnă întotdeauna acasă, pentru prima ta expoziție personală”, a spus Nelu Scripciuc în debutul vernisajului.

Expoziția cuprinde trei mari teme: portrete, nud și landscape. Expoziţia „Dincolo de Cuvinte” – Silvana Retter poate fi vizitată în perioada 8-15 octombrie 2015. Evenimentul este susținut de FotoClubPro Arad și Complexul Muzeal Arad.

Copyright 2015 Actualități Arad & Comunicat Foto Club Pro Arad

 

Alegerile parlamentare din 2016 - Votul în diaspora

Duminică, 28 Februarie 2016, conducerea Asociației COmunitatea ROmânească din MAnnheim e.V. – reprezentată prin domnul președinte Ionel Chiriță și domnul vicepreședinte Constantin Prihoancă – a dat curs invitației făcute de către Consulul General al României la Bonn, domnul Mihai Botorog, care a organizat o întâlnire cu domnul ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, și cu doamna Ana Maria Pătru, președinta Autorității Electorale Permanente la sediul Consulatului General al României din Bonn. Au fost prezenți și alți reprzentanți ai comunității românești din landurile Hessen, Renania de Nord-Westfalia, Saxonia Inferioară și Bremen.

În alocuțiunea sa, ministrul delegat Dan Stoenescu a amintit legăturile create peste secole între cultura română și cea germană, precum și potențialul considerabil pe care aceste punți ale spiritualității îl constituie în construcția de proiecte comune în viitor. În cadrul dialogului, demnitarul român i-a asigurat pe cei prezenți de sprijinul DPRRP — MAE și a vorbit despre modalitățile prin care proiectele asociative pot beneficia de finanțare. Domnul ministrul a elogiat rolul Facebook-ului în diseminarea informațiilor și a executat mai multe postări în acest mediul social chiar în timpul discuțiilor avute cu reprezentanții diasporei.

Doamna Ana Maria Pătru a prezentat –  în cadrul  campaniei de informare derulate de Autoritatea Electorală Permanentă(AEP) în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe(MAE) în perspectiva alegerilor parlamentare din anul 2016 –  modalitățile de vot ce stau la dispoziția cetățenilor din diaspora: votul prin corespondență și votul la circunscripțiile din diaspora care vor fi înființate de către AEP în colaborare cu MAE. Secțiile din diaspora care vor fi organizate  dacă vor fi minimum 100 de cetățeni români cu drept de vot care să ceară acest lucru într-o localitate după transferarea singulară, doar pentru scrutinul din noiembrie, a acestor cetățeni de pe lisele electorale din România pe listele din diaspora. Au fost discutate modalitățile și procedurile de vot valabile la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, în contextul modificărilor aduse legislației în domeniu. Au fost dezbătute euforic și  puse sub semnul întrebării normele legate de realizarea unor circumscripții electorale mici la care să poată vota doar cei care se vor afla pe noile liste în urma unui proces de relocare sisific.  Cele câteva pliante prezentate ”Ghidul alegătorului român din străinătate”, ”Votezi. Expediezi. Contezi”, ”Expertul electoral” și ”Operatorul de calculator în secția de votare” nu au putut fi puse la dispoziția tuturor celor prezenți, însă s-a făcut referire în numeroase rânduri la posibilitatea de a accesa aceste informații online pe pagina de internet a Autoritatea Electorală Permanentă www.roaep.ro, pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de Youtube al acestei instituții. 

Domnul Marian Muhuleț, directorul departamentului de comunicare și de relații externe al AEP, a dat, în mod competent, lămuriri technico-administrative concrete privind procedura de organizare a celor două forme suplimentare de vot pentru cetățenii diasporei și a accentuaat favorul deosebit și ”discriminarea pozitivă” la care este supus cetățeanul român aflat vremelnic sau permanent pe meleaguri străine.

Întâlnirea cu personalul Consulatului General al României la Bonn și membrii delegați ai comunităților  românești din nord-vestul Germaniei  a prilejuit o mai bună cunoaștere a preocupărilor acestora și a activităților desfășurate de către mediul asociativ.  Totodată, domnul consul general Mihai Botorog a subliniat că membrii comunității românești au un rol determinant în formarea unei imagini pozitive a țării, în concordanță cu evoluțiile și realitățile României. În acest sens, a vorbit despre importanța proiectelor pe linie educațională și culturală, având în vedere impactul major pe care aceste activități îl au în păstrarea și afirmarea identității lingvistice și culturale. Atât domnul consul general cât și doamna consul Nicoleta Nolden au deplâns lipsa resurselor umane care să facă față avalanșei actelor administrative ce trebuiesc prelucrate la Bonn, având în vedere că numărul românilor care trăiesc aici s-a triplet în ultimii doi ani.

 Discuțiile au continuat cu aceeași intensitate și în timpul dejunului bogat oferit de către domnul consul general tuturor celor prezenți și care a oferit posibilitatea discuțiilor tête-à-tête și clarificării unor nelămuriri care din lipsa timpului nu au mai putut fi discutate în plen.

NICOLAE STROESCU-STĂNIŞOARĂ

(* Duminică, 1/14 noiembrie 1925, Târgu Jiu – † Vineri, 27 iunie 2014, München)

Vineri, 27 iunie 2014, la München, Germania, a încetat din viaţă jurnalistul şi memorialistul Nicolae Stroescu-Stănişoară, fost ani la rând redactor, apoi director adjunct şi între 1 noiembrie 1989-iunie 1994 director al Departamentului Românesc al postului de Radio Europa Liberă, München.

Născut la Târgu Jiu la 1/14 noiembrie 1925, a absolvit Liceul „Carol I“ din Craiova, urmând apoi Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care o încheie în 1948, după care, implicat în activitatea tineretului din Partidul Naţional Ţărănesc trăieşte, conform mărturiilor sale, în „clandestinitate“ până la eliberarea deţinuţilor politici, în 1964, „când se predă Procuraturii Militare din Bucureşti, fiind supus unei anchete prelungite şi trimis cu domiciliu obligatoriu în provincie, de unde în 1966 reuşeşte să se întoarcă în capitală“. Graţie originii germane a soţiei sale, în 1969 emigrează în Germania Federală şi se stabileşte la München, unde se integrează de la început în viaţa culturală, spirituală şi publicistică din cadrul emigraţiei şi a exilului român, devenind un fracventator permanent şi apreciat al Cenaclului Literar-Artistic „Apoziţia“ şi colaborator al revistei cu acelaş nume, şi a altor publicaţii müncheneze. Din 1972 devine corespondent permanent la Departamentul Românesc de la Radio Europa Liberă, unde, în 1975 este angajat ca redactor pentru emisiunea săptămânală „Lumea creştină“. În paralel frecventează diverse cursuri la Universitatea din München, unde începe să-şi pregătească doctoratul în filosofie, pe care-l obţine în 1983. La Europa Liberă, este numit în 1988 director interimar, iar din 1 noiembrie 1989 director al departamentului, funcţie în care a prestat o binecunoscută activitate în momentele cruciale ale evenimentelor din ţară, din decembrie 1989 şi de mai apoi.

O selecţie din scrierile memorialistice, din eseurile, editorialele şi diversele contribuţii jurnalistice apărute în presa din  emigraţie,  sau transmise la Radio Europa Liberă ori în presa din ţară de după 1989, sau elaborate mai târziu, au fost publicate în diverse volume dintre care amintesc: Pe urmele revoluţiei, Bucureşti, 1991; În zodia exilului, Bucureşti, 1994; La răscruce. Gânduri spuse la Europa Liberă şi în „Jurnalul Literar“; Bucureşti, 1996; În zodia exilului. Întrezăriri, Bucureşti, 1998; Vremea încercuirii, I-II, Bucureşti, 2001-2002, Majoritatea acestor scrieri au fost prezentate şi discutate succesiv, pe parcursul elaborării lor ori după publicare şi în cadrul Cenaclului Societăţii Culturale Româno-Germane „Apoziţia“, unde  s-a numărat printre membri de onoare ai acesteia, alături de George Ciorănescu, Alexandru Ciorănescu, Ion Negoiţescu, Pavel Chihaia, Mircea Carp ş.a. De asemeni a fost un asiduu colaborator şi susţinător al Institutului Român de Cercetări – Biblioteca Română din Freiburg i. Br., Germania.

Dincolo de toate încercările prin care a trecut, a fost un om cu o viaţă exemplar împlinită!

Înmormântarea va avea loc Vineri – 11 iulie 2014 – la orele 12,45 la

Neuer Südfriedhof (Altperlach) Hochäckerstr. 90, München

 DUMNEZEU  SĂ-L  ODIHNEASCĂ!