NICOLAE STROESCU-STĂNIŞOARĂ

(* Duminică, 1/14 noiembrie 1925, Târgu Jiu – † Vineri, 27 iunie 2014, München)

Vineri, 27 iunie 2014, la München, Germania, a încetat din viaţă jurnalistul şi memorialistul Nicolae Stroescu-Stănişoară, fost ani la rând redactor, apoi director adjunct şi între 1 noiembrie 1989-iunie 1994 director al Departamentului Românesc al postului de Radio Europa Liberă, München.

Născut la Târgu Jiu la 1/14 noiembrie 1925, a absolvit Liceul „Carol I“ din Craiova, urmând apoi Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, pe care o încheie în 1948, după care, implicat în activitatea tineretului din Partidul Naţional Ţărănesc trăieşte, conform mărturiilor sale, în „clandestinitate“ până la eliberarea deţinuţilor politici, în 1964, „când se predă Procuraturii Militare din Bucureşti, fiind supus unei anchete prelungite şi trimis cu domiciliu obligatoriu în provincie, de unde în 1966 reuşeşte să se întoarcă în capitală“. Graţie originii germane a soţiei sale, în 1969 emigrează în Germania Federală şi se stabileşte la München, unde se integrează de la început în viaţa culturală, spirituală şi publicistică din cadrul emigraţiei şi a exilului român, devenind un fracventator permanent şi apreciat al Cenaclului Literar-Artistic „Apoziţia“ şi colaborator al revistei cu acelaş nume, şi a altor publicaţii müncheneze. Din 1972 devine corespondent permanent la Departamentul Românesc de la Radio Europa Liberă, unde, în 1975 este angajat ca redactor pentru emisiunea săptămânală „Lumea creştină“. În paralel frecventează diverse cursuri la Universitatea din München, unde începe să-şi pregătească doctoratul în filosofie, pe care-l obţine în 1983. La Europa Liberă, este numit în 1988 director interimar, iar din 1 noiembrie 1989 director al departamentului, funcţie în care a prestat o binecunoscută activitate în momentele cruciale ale evenimentelor din ţară, din decembrie 1989 şi de mai apoi.

O selecţie din scrierile memorialistice, din eseurile, editorialele şi diversele contribuţii jurnalistice apărute în presa din  emigraţie,  sau transmise la Radio Europa Liberă ori în presa din ţară de după 1989, sau elaborate mai târziu, au fost publicate în diverse volume dintre care amintesc: Pe urmele revoluţiei, Bucureşti, 1991; În zodia exilului, Bucureşti, 1994; La răscruce. Gânduri spuse la Europa Liberă şi în „Jurnalul Literar“; Bucureşti, 1996; În zodia exilului. Întrezăriri, Bucureşti, 1998; Vremea încercuirii, I-II, Bucureşti, 2001-2002, Majoritatea acestor scrieri au fost prezentate şi discutate succesiv, pe parcursul elaborării lor ori după publicare şi în cadrul Cenaclului Societăţii Culturale Româno-Germane „Apoziţia“, unde  s-a numărat printre membri de onoare ai acesteia, alături de George Ciorănescu, Alexandru Ciorănescu, Ion Negoiţescu, Pavel Chihaia, Mircea Carp ş.a. De asemeni a fost un asiduu colaborator şi susţinător al Institutului Român de Cercetări – Biblioteca Română din Freiburg i. Br., Germania.

Dincolo de toate încercările prin care a trecut, a fost un om cu o viaţă exemplar împlinită!

Înmormântarea va avea loc Vineri – 11 iulie 2014 – la orele 12,45 la

Neuer Südfriedhof (Altperlach) Hochäckerstr. 90, München

 DUMNEZEU  SĂ-L  ODIHNEASCĂ!